Alimentația sănătoasă

înseamnă un consum echilibrat de alimente. Pentru un stil de viață sănătos trebuie să ținem cont de ceea ce mâncăm, de cum mâncăm și de conținutul alimentelor care compun mesele noastre zilnice. De aceea, trebuie să existe un consum echilibrat de macronutrienți (proteine, glucide, grăsimi) și micronutrienți (minerale și vitamine). 

Alimentația trebuie să fie normocalorică, adică să conțină atâtea calorii cât sunt necesare organismului, în funcție de vârstă și de efortul fizic.

Pentru o alimentație sănătoasă se recomandă respectarea câtorva principii generale.

Mananca variat

Mananca multe legume, fructe si paine intermediara.

Putine grasimi

Mananca mai putine grasimi saturate.

Fa miscare

Nu manca prea mult si fa mai multa miscare.

Mananca disciplinat

Mananca disciplinat la ora mesei.

Consumul de legume

Știm cu toții, de fapt. Consumul de multe legume este baza unei vieți sănătoase. Nu numai că te asiguri că primești suficiente vitamine și minerale, dar te ajută și să ajungi sau să rămâi la kilogramele care tii se potrivesc. Ai un singur corp și trebuie să ai grijă de el!

Dacă credeți că sănătatea (orala) este importantă, este bine să vă uitați și la sănătatea florei intestinale. Un intestin sănătos este esențial pentru cum ești, cine ești si cum te simți. Pentru o floră intestinală sănătoasă avem nevoie de multe legume, câteva fructe, proteine și grăsimi.

Este indicată consumarea zilnică a 4-5 porții de legume, preferabil legumele de sezon și de la producătorii locali, cât mai variat. Cu cât farfuria este mai colorată, cu atât este mai sănătos ceea ce mâncăm.

Legumele pot fi consumate sub formă de supă, ciorbe, garnituri, salate, o pondere mai mare trebuind să fi consumată în formă crudă.

Este recomandat a se consuma zinic 2-3 porții de fructe, în special de sezon, o porție fiind reprezentată de un fruct de dimensiune medie sau două fructe mici sau jumătate de cană de cireșe, fructe de pădure sau o cană de compot neîndulcit, o felie de pepene, un ciorchine mediu de strugure.

Peștele ar trebui consumat de cel puțin două ori pe săptămână. Peștele precum somonul, sardinele și macroul este bogat în acizi precum omega 3, ceea ce duce la scăderea riscului de boală cardiovasculară si bineanteles este cea mai bună hrană pentru creier. Acesta ar trebui gătit simplu, la cuptor sau la grătar.

Este recomandat consumul de carne de curcan, pui, vită (ultima mai rar), la cuptor sau la grătar. Carnea de porc, oaie, trebuie consumată în mod excepțional. Trebuie evitate mezelurile și alte produse semipreparate.

Oul reprezintă o sursă importantă de proteine. Se recomandă consumul moderat de 2-3 ouă pe zi. Pe langa proteine știi că oul conție grăsimi care sunt foarte importante dezvoltarii creierului?

Un aport benefic de grăsimi bune pentru organism îl aduce consumul de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), neprăjite și nesărate. Este preferat să se folosească uleiuri vegetale de măsline, uleiul de cocos si untul natural. Uleiul de masline este pentru asezonarea salatelor și a mâncărurilor, nu pentru prăjit.

O alimentație sănătoasă alături de o activitate fizică regulată însemnă un stil de viață sănătos. Alimentația în grabă, nesănătoasă, predispune la dependență și ulterior la suprapondere și obezitate.

Obezitatea este o afecțiune extrem de gravă, în afara problemelor estetice, aceasta putând duce la complicații cronice, cum ar fi: bolile cardiovasculare, diabet zaharat, modificarea profilului lipidic, afecțiuni hepatice, endocrinologice, dermatologice, cancere, bronșită cronică și emfizem pulmonar, tulburări psihice.

Este mai ușor să previi decît să tratezi!

Afla mult mai multe din cartea “Sanatos Este Normal“.